Ikkunapelti – näin asennat sen oikein!

Ikkunapellit voidaan asentaa monin eri tavoin. Oikeita asennustapoja on kuitenkin vain yksi. Kaikissa tapauksissa lähtökohtana täytyy olla, että ”vastakarvaliitoksia” ei käytetä. Tässä artikkelissa käydään läpi ikkunapeltien oikeaoppinen asennus ja asennuksissa yleisimmin tehdyt virheet. Lue alta miten ikkunapelti kannattaa asentaa!

Mikäli tarvitset kotiisi oikeanlaiset ikkunapellit, klikkaa alla olevasta napista ja ota meihin yhteyttä!

Ikkunapelti lyhyesti

Ikkunan suojapellityksen tehtävä on suojata ikkuna- ja ulkoseinärakenteet vedeltä ja kosteudelta. Ikkunapeltien asennuksiin liittyy tiettyjen vaatimuksien täyttäminen. Yleinen suositus on, että ikkunapelti on kallistettu vähintään 18 astetta. Suosittelemme kuitenkin 30 asteen kaatoa.

Ikkunapellin tulee myös ulottua riittävän kauas ulkoseinän ulkopinnasta, jotta julkisivu ei vaurioidu tai likaannu ikkunapellistä valuvasta sadevedestä. Ikkunapellin etureunan tulisi ulottua 30 mm seinäpinnasta ulommaksi.

Ikkunapelti päättyy smyygiin

Havaintojemme mukaan yleisimmin tehty virhe on, että smyygissä pellin ylösnosto päätyy ilman smyygilistaa smyygiin. Tämä virhe toistuu niin tiilijulkisivuverhouksissa, kuin puisissa julkisivuverhouksissa.

väärin asennettu ikkunapelti, ikkunapelti puuverhous väärin asennettuna, rakennusvirhe ikkunapelti

Yllä olevassa kuvassa näette hyvin, kuinka tässä tapauksessa ikkunapellin ylösnosto päättyy smyygilautaan jättäen raon. Yleisin syy tähän on se, että ikkunapellin asennus ei ole aikataulutettu oikein.

Oikea järjestys asennukseen on, että ikkunapelti asennetaan ensin ja sitten vasta smyygilaudat. Sateessa sadevedet päätyvät näin smyygilautaan, joka ohjaa sadevet suojapelltiykseen, joka sitten oikealla kallistuksella vie sadevedet poispäin rakenteista.

Tässä tapauksessa, missä pelti päätyy smyygin kuvassa esitetyssä tavassa, ainut hyväksyttävä korjaustapa olisi asentaa säänkestävää elastista massaa pellin ja smyygilaudan väliin. Vielä parempi olisi, jos smyygilautaan leikattaisiin ura, johon ikkunapelti saataisi työnnetty. Lopussa ura ja peltiliitos massataan kiinni säänkestävällä elastisella massalla.

Oikeanlainen asennustapa näkyy alla.

ikkunapelti puuverhous, ikkunapelti puurverhous oiken asennettuna, oikea asennustapa ikkunapelti puuverhous, ikkunapelti

Kuvassa näkyy hyvin miten smyygilauta ohjaa sadevedet ikkunpellille. Ikkunapellin ylösnosto on viety smyygilaudan taakse, joten sateessa sadevedet virtaavat smyygilaudan kautta ikkunapellille. Ikkunapelti on kallistettu (vähintään 18°, suositus kuitenkin 30°), joten sadevedet viedään poispäin rakenteista.

Haastavat liitokset

Kaikista haastavin liitostapaus on ikkunapellin ja tiilijulkisivun smyygin liitos. Useimmiten ikkunan suojapellitys päätyy smyygiin alla kuvatulla tavalla.

ikkunapelti tiilijulkisivu smyygi, ikkunapelti tiilijulkisivu smyygi väärin asennettuna, smyygi ikkunapelti liitos tiili

Ikkunapellin ylösnosto on viety smyygiä vasten ilman minkäänlaista massausta tai muuta tiivistystä. Ikkunapellin ja smyygin välissä on selvä rako, johon sadevedellä on pääsy. Ongelma voidaan ratkaistaa tiviistämällä olemassa oleva rako säänkestävällä elastisella massalla.

Toinen tapa millä saadaan ikkunanpellit tiiviisti asennettua on lisätä smyygilaudat, smyygipellit. Riippuen talon rakennusvuodesta (ja arkkitehtuurista), tämä on siisti lopputulos.

ikkunalauta ja ikkunapelti tiilijulkisivu, tiili smyygi ikkunapelti liitos, smyygilauta tiili ikkunapelti

Kuvassa näkyy erittäin siisti lopputulos, missä ikkunapellin ylösnoston päälle on viety smyygilaudat. Yllä oleva kuva on otettu tästä projektista.

Tällä tavalla toteutettuna varsinaista massausta tai tiivistystä ei enää tarvita.

Massaus on erittäin helppo ja nopea tapa tiivistää ikkunapellin ja smyygin välinen liitos, mutta se on huoltoherkkä. Massausta tulee tarkastaa vuosittain, jotta nähdään onko elastinen massaus edelleen hyvässä kunnossa. Massaus tulee korjata, jos siinä on vaurioita. Tämä huoltokohta kuitenkin unohtuu usein. Ikkunapellin massaus ei myöskään ole näkyvissä, joten sen seuraaminen saattaa unohtua helposti tästäkin syystä.

Paras tapa varmistaa ikkunapellin oikeanlainen asennus on käyttää smyygilautaa. Ikkunapelti on tällä tavalla tiiviisti asennettu smyygiä vasten. Haittapuoli tällä asennustavalla on, että ikkunalauta tulee säännöllisesti huoltomaalata. Toisaalta huoltomaalausta kaipaava smyygilauta herättää yleensä myös kodinomistajan halun huoltaa taloa.

Kolmas tapa varmistaa ikkunapellin tiivis asennus on käyttää smyygipeltiä.

Oikein asennettu ikkunapelti, ikkunapelti smyygi peltilista

Idea on sama, kuin smyygilauta käytettäessä, mutta pellillä tehtynä lopputulos on sirompi. Sateessa smyygiin päättyvät sadevedet ohjataan smyygipellin avulla ikkunapeltiin, joka vie sadevedet poispäin rakenteista.

Ikkunapelti rapatuissa julkisivuissa

Rapatut julkisivut ovat aina haasteellisia. Yleensä ikkunat asennetaan ikkunapeltineen ensin ja sitten vasta rapataan koko julkisivu, tai koristekehys, mikäli talossa sellainen on.

Molemmissa tapauksissa ikkunapeltiä ei enää käytetä ”pelkästään” ikkunapeltinä. Rappauksen täytyy päätyä johonkin kiinteään, mikäli halutaan, että rappaus onnistuu hyvin. Ikkunoissa pellin ylösnosto toimii lähes aina rappauksen päätypisteenä. Rapatuissa julkisivuissa ikkunapellin ylösnostoihin lisätään niin kutsutut rappausnokat.

Ylösnostossa rappausnokka taivutetaan alas alla kuvatulla tavalla:

rappauspelti

10 pisteen ratkaisu on käyttää kuvan mukaista ”piilokiinnityspeltiä” smyygissä, joka jää osittain rappaukseen kiinni. Tämä kiinnityspelti tulee asentaa smyygeihin ennen varsinaista rappaustyötä. Ikkunapellin ylösnosto taivutetaan tähän kiinnityspeltiin kiinni ja näin saadaan lisävarmistusta ikkunapellin oikeanlaisesta asennuksesta.

Kun kaikki pellit on taivutettu ja asennettu voidaan smyygitkin rapata. Tärkeä seikka tässä on, että ylösnostot taivutetaan alaspäin. Näin saadaan rappauksen niin sanottu ”tippanokka”. Tällä tavalla varmistetaan, että smyygiin päätynyttä sadevettä virtaa tippanokan kautta ikkunapeltiin, joka on kallistettu niin, että sadevedet virtaavat rakenteista poispäin.

Yleinen virhe tässä asennustavassa on se, että ylösnostoja ei taivuteta riittävästi alaspäin tai se jää jopa hieman ns. yläasentoon, jolloin vedet voivat virrata smyygin ja ikkunanpellin väliin!

Yleisesti omakotitalot ovat harvoin rapattuja, mutta mikäli mietitte rappausta; tehdessänne sen yllä olevan kuvan mukaan, teette sen oikealla tavalla!

Ikkunapeltien ohjeet ja muuta pellitykseen liittyvä ohjeistusta löytyy muuten RT-kortistosta. Mikäli haluatte lisäohjeistusta suosittelemme tutustumaan seuraaviin kortistoihin:

RT-sivustolla vierailu toimii hyvänä muistinvirkistyksenä!

Ikkunapelti: oikeanlaiset taivutukset

Hyvän peltisepän ammattitaito näkyy ikkunapellityksen kulmataitoksissa.

Monesti kohteissa näkyy alla olevan tapainen ulkotaitos:

Sinänsä tämä on ihan RT-ohjeistuksen mukaan tehty. Etureuna on viety sivutaitteen alle ja näin ollen siisti ulkokulma on saavutettu. Tässä toteutustavassa kuitenkin ikkunapeltiin jää teräviä reunaja. Parempi tapa on tehdä pellin alastaitosten viimeistely alla olevan kuvan mukaan.

Tarkka katsoja näkee, että sivutaite on kertaalleen taivutettu, jonka ansiosta teräviä reunoja ei enää ulkokulmassa ole. Tällä tavalla varmistetaan turvallinen asuminen. Tämä taitteen teko kestää työmaalla ehkä 5 minuuttia pidempään, mutta näin asennettu ikkunapelti on siistimmän näköinen ja ohi kuljettaessa terävät reunat eivät pääse vahingoittamaan asukkaita.

Lisäohjeistusta ikkunapellitykseen

Löysin alla olevan videon youtubesta, jossa kerrotaan hieman tarkemmin vielä yleiset kompastuskivet liittyen ikkuna- ja oviasennuksiin:

Mihin kiinnittää huomiota ikkunapeltiä hankkiessa?

Rakennuksen arkkitehtuuri sekä tietysti kodinomistajan oma maku antavat suuntaviivat ikkunapeltien valinnalle. Ikkunapeltejä löytyy useissa eri väreissä ja pinnoitteissa.

Toimitamme maalipintaisia ja kuumasinkittyjä ikkunapeltejä asiakkaan ilmoittamien mittojen mukaan. Käytettävä värikartta on RR-värikartta:

RR-värikartta ikkunapellille

Raaka-aineena maalipinnoitetuissa ikkunapelleissa toimii S280GS rakenneteräs +z275.

Toimitamme myös kuumasinkityt ikkunapellit mikäli näin halutaan. Ikkunapelti on suojattu korroosiolta ohuen sinkkikerroksen ansiosta. Kuumasinkityissä ikkunapelleissä raaka-materiaalina käytetään S280GD +z350g.

Asia mihin pitää myös kiinnittää huomiota ikkunapeltejä ostettaessa, on toimitettava malli. Ikkunapellit voidaan toimittaa joko päädyt suorina tai päädyt valmiiksi nostettuna. Mikäli peltisakset pysyy hyvin käsissänne, tai teillä on asentaja työmaalla voitte itse hoitaa ylösnostojen teon työmaalle. Toki jos ikkunapellit halutaan ”avaimet käteen”-periaatteena, voimme myös toimittaa ikkunapellit valmiilla päätytaitoksilla. Teidän vastuulle jää silloin oikeanlaisten mittojen toimittaminen tilatessa.

Ikkunapeltien asennuksesta vasta joka tapauksessa tilaaja itse, mutta tämän artikkelin luettuanne asennuksen ei enää pitäisi olla ongelma!


3 Responses

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *