Räystäspelti

Räystäspelti on maalipinnoitetusta teräksestä valmistettu peltilista, joka asennetaan räystään alaosaan.

Ohessa kuva bitumikaton sivuräystäspellistä. Bitumikatolla räystäspelti voidaan asentaa joissain tapauksissa ennen bitumikermiä.

Räystäspelti asennettuna
Räystäspelti asennettuna bitumikatolle ennen kermin asentamista.

Räystäspellin tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet pois kattorakenteista. Räystäspelti antaa myös räystäille viimeistellyn ulkonäön. Yleisemmin käytetyt värit ovat RR-värikartaston mukaiset RR21 vaalea harmaa, RR22 harmaa, RR23 tumma harmaa, RR32 tumma ruskea, RR29 punainen, RR750 tiilenpunainen ja RR33 musta. Sinkitystä ja polyuretaanipinnoitetusta teräksestä valmistetut räystäspellit ovat tarkoitettu pääsääntöisesti jyrkkien kattojen alaräystäälle. Räystäspeltejä voidaan käyttää bitumi-, tiili- ja peltikatteilla.


Räystäspelti; näin asennat sen oikein

Räystäspeltien asennusvälinä tulee käyttää 100 mm ruuvausväliä. Asenna räystäspellit tiivisteellisillä kateruuveilla tai huopanauloilla. Räystäspeltiä asentaessa tulee varmistaa, että asennusnaulat ovat tarpeeksi pitkiä, jotta ne läpäisevät aluslaudoituksen ja pelti kiinnittyy laudoitukseen tukevasti.

Ohjeet ja määräykset

  • Puurakenteiselta ulkoseinältä edellytetään vähintään 500 mm pitkiä räystäsrakenteita.
  • Lyhyet räystäsrakenteet tulee varustaa niin sanotuilla myrskypelleillä, joiden tehtävänä on estää seinärakennetta pitkin ylös nousevan veden pääsy rakenteisiin. Myrskypelti asennetaan seinään leikattuun poikittaiseen uraan tai sen tiiveys seinärakenteeseen tulee varmistaa muulla tavoin.
  • Sisäänpäin kallistetuilla loivemmilla katoilla ( <1 :20) on räystäällä vähintään 100 mm korkea korotus kattopinnasta lukien. Korotuksen yläpinta kallistetaan katolle päin niin, että sadevedet valuvat kattopinnalle. Räystäskorotuksen korkeutta suunniteltaessa tulee ottaa huomioon katon kallistukset ja kattokaivojen määrä, lumi, rakennuksen korkeus sekä mahdollinen tulviminen.
  • Räystäspellin päälle satava vesi johdetaan katolle kallistamalla pelti sisäänpäin kaltevuuteen 1:6.
  • Räystäspellitys kiinnitetään riittävän tiheästi tarkoituksen mukaisilla tiivisteillä varustetuilla ruuveilla.
  • Räystäspeltien kiinnitykseen suositellaan 100 mm kiinnitysväliä.

Räystäspellit valmistetaan kuumasinkitystä +z275g/m2 valmispinnoitetusta 0,6 mm S280GD rakenneteräksestä. Sinkkipäällystetty rakenneteräs yhdistettynä valmiiseen maalipintaan varmistaa pitkän elinkaaren räystäspelleille.

Räystäspeltien vakiopituus on 3000 mm, mutta halutessanne voimme valmistaa pellit myös määrämittaan leikattuna. Valmistamme räystäspellit mittatilaustyönä ja tarvittaessa avustamme mitoituten laatimisessa.

RÄYSTÄSPELTIEN VÄRIMAAILMA

Kuten kerroimme aiemmin, räystäspellit saat tilattua meiltä kaiken kokoisina sekä myös värisinä. Käytössämme on RR-värikartta. RR-väreissä löytyy useimmat kattoturvatuotteet ja julkisivumaalit, eli toisin sanoen RR-värikartta mahdollistaa hyvän yhteensopivuuden muiden julkisivuelementtien kanssa. Voit tilata meiltä helposti myös ikkunapellit RR-värikartan mukaan, tutustu ikkunapeltien asennukseen ja tilaa ne helposti painamalla tästä linkistä.

Toimitamme maalipintaisia ja kuumasinkittyjä räystäspeltejä asiakkaan ilmoittamien mittojen mukaan. Käytettävä värikartta on RR-värikartta:

Lähdekirjallisuus:

  1. Ohjeet ja määräykset Sisäilmayhdistys ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.