Smyygi kannattaa huomioida

Smyygi tarkoittaa seinään tehdyn aukon sivupintoja. Smyygi syntyy, kun seinä ei ole samassa tasossa ikkuna- tai oviaukon kanssa. Ei ole olemassa erikseen ikkuna- tai ovismyygiä, vaan näitä kaikkia kutsutaan smyygeiksi.

Ikkuna-aukon viimeistelty lopputulos saavutetaan asentamalla smyygilauta ja sen päälle peltilista. Toimitamme smyygilaudat ja -pellit useissa leveyksissä ja pituuksissa. Klikkaa alla olevaa painiketta ja kerro tarpeestasi, niin tarjoamme sinulle oikeat tuotteet smyygien suojaamiseksi!

Smyygien suojaus on rakenteellisesti erittäin tärkeää, mutta suojaukset jäävät usein tekemättä kunnolla. Ikkunapeltien liitokset ikkuna- tai oviaukon smyygissä jäävät valitettavan usein tiivistämättä.

Ongelmaksi muodostuu sadekelien aikana smyygiin päätynyt vesi, joka virtaa painovoiman vaikutuksesta alas. Jos suojapellitykset ovat jääneet vajaaksi, kertyy smyygin ja suojapellityksen väliin vettä.

Smyygin suojapellityksen toteutustapa riippuu julkisivun materiaalista. Puuverhoilulla julkisivulla smyygipellit ovat hieman eri tavoin valmistetut ja asennetut, kuin mitä esimerkiksi rapatussa julkisivussa.

Smyygi puuverhoiluilla julkisivuilla

Mikäli talossasi ulkoverhouksena on käytetty lautaa, on smyygin suojapellityksen teko suhteellisen helppoa. Työmaalla vaaditaan ainoastaan malttia. Useimmiten peltisepällä on kiire, kuten muillakin ammattiasentajilla. Heidät kutsutaan työmaalle yleensä vain ja ainoastaan asentamaan heille urakassa ennalta määritetyt tuotteet.

Smyygipeltien oikeassa asennustavassa timpureiden tulee hieman odottaa. Ikkunan vesipelti suositellaan asennettavaksi ennen smyygilautojen asennusta. Tällä tavoin tehtynä smyygistä saadaan vesitiivis.

Kun pellin ylösnosto saadaan nostettua suoraan smyygiä vasten ja smyygilaudat saadaan asennettua vesipellin ylösnoston päälle, smyygiin päätynyt vesi virtaa painovoimaisesti lautaa pitkin alas. Näin se päätyy ikkunan suojapellitykseen, josta se virtaa poispäin rakenteista.

smyygi, smyygilauta oikea oppisesti tehty

Yllä olevasta kuvasta näkee miten smyygin pellitys tulisi olla asennettu. Vielä parempi asennustapa olisi, jos smyygilaudan alapää olisi sahattu viistosti myös sivusuunnassa (jotta tippanokka muodostuisi) ja jos smyygilaudan sahattu pinta olisi maalattu.

Hieman alempana on esimerkki siitä, kun smyygilauta on asennettu ennen peltisepän tuloa työmaalle. Tällöin jää smyygiin niin sanottu ’vastakarvaliitos’ ja smyygi ei tällöin ole vesitiiviis.

Alla esitetyssä tapauksessa näkyy myös, että smyygilaudat ovat asennettu ennen vesipeltiä. Ylösnostojen ja smyygin välinen liitos on jätetty tiivistämättä. Vastakarvaliitoksilla toteutetut asennukset täytyt aina tiivistää, sillä riski, että vettä päätyisi rakenteisiin on suuri. Suosituksena on, että ylösnoston ja smyygin väliin asennetaan säänkestävää elastista massaa. KiiltoFix Masa tiivistysmassaa on esimerkiksi erittäin toimiva ratkaisu.

Kuvassa on myös esimerkki vastakarvaliitoksesta, jota ei ole tiivistetty. Jos sataa, smyygiin päätynyt vesi pääsee vesipellin ylösnoston ja smyygin raosta rakenteisiin. Tämän estämiseksi ylösnoston väli suositellaan tiivistettäväksi.

smyygi, smyygilauta

Smyygi tiiliverhoiluilla julkisivuilla.

Tiilijulkisivujen smyygit ovat hieman hankalampia saada tiiviiksi ja oikean toteutuksen hakeminen voi kestää pidempään. Tiilen pinta on epätasainen ja smyygilautojen käyttö voi olla hieman hankalaa.

smyygilauta puuttuu, ikkunapellin sivunosto liian matala

Kuvassa nähdään, että smyygilaudat on asennettu, mutta pellin ja seinän välinen liitos on jäänyt tiivistämättä. Tämän tapaiseb smyygin suojaamiseen on olemassa kaksi ratkaisua.

Ensimmäinen, ehkä hieman nopeampi tapa tehdä tai korjata tämä on tiivistää kuvassa oleva rako säänkestävällä elastisella massalla. Samaan tapaan, kuin mitä aiemmin tekstissä mainittiin. Ylösnoston ja smyygin välinen liitos saadaan näin tiiviiksi.

Mikäli tiivistettävä rako on iso, on käytettävä huolellisuutta niin, että tiivistykseen ei tule painumia missä vesi pääsisi kertymään. Tiivistys on tehtävä niin, että kaikissa tapauksissa sadevesi/sulavesi virtaa smyygistä peltiin ja pellistä poispäin rakenteista.

Toinen ”oikea” tapa on tiivistää raot kuten ensimmäisessä tavassa, mutta sen lisäksi käyttää vielä niin sanottuja smyygipeltejä smyygilaudan peittämiseen. Allaolevassa kuvassa näkyy, kuinka smyygi on verhoiltu pellillä ja on näin vesitiivis.

Oikein asennettu ikkunapelti, smyygipelti

Kuvassa näkyy myös RT-kortiston mukaan oikea suoritustapa. Smyygipellit ohjaavat sateen tullessa vedet ikkunan vesipeltiin, josta se virtaa poispäin rakennuksesta. Smyygipelti on viety ylösnoston päälle, eli vastakarvaliitoksia ei ole tehty.

Rapatut julkisivut

Mikäli talossasi tai kiinteistössäsi rakennuksen julkisivut ovat rapattuja, suositellaan mahdollisia vesipellityksen korjauksia tehtäväksi ennen julkisivun uudelleenrappausta. Tai vastaavasti uudisrakennuksissa suositellaan asennettavaksi ikkunat ja pellit ennen rappausta.

Julkisivun rappaus on tärkeä osa talon kuivanapitojärjestelmän kokonaisuutta.

rappaus halkeama

Yllä olevasta kuvassa nähdään mitä tapahtuu silloin , kun ikkunapellitys on tehty rappauksen jälkeen. Tässä tapauksessa on jouduttu tiivistämään pellin ja seinän välinen rako tiivistysmassalla. Sinänsä ihan ’oppikirjan’ mukainen laastariratkaisu. Tätä kutsutaan laastariratkaisuksi, koska samalla tavalla kuin kädessä olevan haavan suojaa laastarilla, niin hetken päästä laastarin saa taas vaihtaa uuteen. Samalla tavalla tiivistysmassalla korjattuja ratkaisuja joudutaan säärasituksen vuoksi korjaamaan nopeasti uudelleen.

UV-säteilystä johtuen tiivistysmassa menettää elastisuutensa. Lämpötilaliikkeiden takia massaan kohdistuu rasitusta. Pelti ja rapattu julkisivu muodostuvat kahdesta erilaisesta materiaalista, jotka liikkuvat eri tavalla vuorokauden aikana. Koska ne liikkuvat eri tavalla kohdistuu massaukseen erityyppistä rasitusta. Kun massan elastisuus on heikentynyt riittävästi syntyy massaukseen halkeamia ja massauksen vesitiiviys ei ole enää taattu.

Kuvassa nähdään raollaan olevan massauksen kohdalla, ikkunapellin alapuolella, rappauksessa halkeama.

Sadevesi on todennäköisesti päässyt rappauksen ja alustan väliin ja on näin vaurioittanut olemassa olevaa rappausta. Halkeaman kohdalla rappaus on ontto.

Vesipellin ja rappauksen, varsinkin smyygissä, tulisi olla yksi kokonaisuus.

Yllä olevasta kuvasta nähdään, että smyygiä vasten on asennettu kiinnityspelti, jota käytetään ikkunapellin kiinnitykseen. Ikkunapellin rappausnokka täytyy myös kääntää sisäänpäin, jotta rappauksen ja pellin liitokseen saadaan tippanokka. Näin smyygiin päätynyt vesi virtaa alaspäin ikkunapellin päälle ja poispäin rakenteista.

Smyygilauta

Sisäänvedetyissä ikkuna-aukoissa usein käytetään laudoitusta saavuttamaan viimeistelty lopputulos. Vesipeltien asennuksen jälkeen ikkuna-aukon pieliin asennetaan smyygilauta. Laudan tehtävänä on peittää rakenteiden liitoskohdat sekä ohjata sadevedet ikkunapellille ja tätä kautta pois rakenteista.

Meiltä saatte useissa leveyksissä laudat. Oikea leveys on vaikea arvioida näin etukäteen ja siksi pyydämme, että ottaisitte meihin yhteyttä, jotta voimme yhdessä katsoa parhaan lopputuloksen teidän kohteeseen.

Yhteenveto

Toivottavasti oheinen teksti on pystynyt osoittamaan, että smyygin suojapellitys on olennainen osa kiinteistön rakenteiden toimivaa suojajärjestelmää. Mikäli smyygin ja vesipellin tiiveyttä ei oteta riittävästi huomioon, voi rakenteeseen syntyä todella suuria kosteusvaurioita.

Mikäli tarvitsette smyygi- tai ikkunapeltejä tai lautoja, ota meihin yhteyttä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *