Ammattisanasto

PELTITÖIDEN AMMATTISANASTO

Peltitöiden ammattisanasto tulee tarpeeseen puhuttaessa peltitöistä. Vastaan voi tulla sanoja, jotka eivät välttämättä ole ennalta tuttuja. Seuraavaksi listaamme muutamia sanoja, joita voi esiintyä teksteissä tai vaikkapa peltifirman edustajan lähettämässä sähköpostiviestissä. Ammattisanasto auttaa ymmärtämään alan termistöä.

Alumiini, soveltuu hyvin käytettäväksi julkisivulevyjen ja profiililistojen materiaaliksi. Alumiini on kevyt ja ruostumaton materiaali. Seinien kulmasuojalistat valmistetaan myös usein alumiinista.

Kateruuvit, tiivisteellisiä pora- tai piikkikärki ruuveja. Käytetään profiilikattopeltien ja peltilistojen kiinnittämiseen.

Harjalista, harjakatoille asennettava suojapelti. Asennetaan vesikaton harjalle, kahden lappeen kohtaamispisteen suojaksi. Jokaiselle katetyypille on olemassa omanlaisensa harjalista.

Jiiri, vesikaton kohdissa, joissa kaksi lapetta kohtaa toisensa sisäkulmassa ja niin sanottu jiiri eli kulmataitos muodostuu.

Kanttikone, peltiverstailla käytettävä työkone, jolla taivutetaan peltejä haluttuun muotoon, esimerkiksi ikkunapelti taivutetaan kanttikoneella.

Kattoturvatuotteet, tai vesikattovarusteet. Yleensä tarkoitetaan lummiesteitä, kattosiltoja ja lapetikkaita.

Klammeri, Konesaumakaton piilokiinnike, joka ruuvataan tai naulataan aluslaudoitukseen kiinni.

Kattosilta, Vesikattovaruste. Katolle täytyy asentaa kattosillat, eli toisin sanoen kulkusillat, joita pitkin päästään tekemään katolla tarvittavia huoltoja turvallisesti.

Kupari, kuparia käytetään vesikattomateriaalina konesaumakatoilla, sekä rakennusten julkisivukasetoinneissa ja listoituksissa. Kupari patinoituu ajansaatossa tummaksi, tai vihreäksi. Lisäksi on olemassa valmiiksi patinoituja materiaaleja, kuten Nordic Brown, Nordic Green ja Nordic Living

Lapetikas, kuuluu vesikattovarusteisiin. Lapetikasta pitkin päästään kulkemaan räystäältä harjalle.

Lukkosaumakatto, toisin sanoen rivipeltikatto. Konesaumakaton jäljitelmä, jonka asennus ei vaadi erikoistyökaluja, tai ammattipeltiseppää.

Lumieste, 2-putkinen tai lumiaita, joka estää lumen ja jään putoamisen katolta. Lumiesteet kuuluvat vesikattovarusteisiin ja niiden avulla vältytään henkilövahingoilta.

Läpivienti, Vesikatoilla tarvitsee tehdä läpivientiaukot esimerkiksi viemärin,- ja harjatuuletusputkille. Aidolla konesaumapeltikatolla peltiseppä saumaa vesitiiviit tyvikartiot läpimenoaukkoihin. Lukkosauma ja huopakatoille on olemassa omanlaisensa läpimenokappaleet.

Muotolevy, tiettyyn muotoon profilointikoneella valmistettu julkisivu,- tai kattopeltilevy.

Ohutlevy, yleisesti pelliksi kutsuttu. Ainevahvuudeltaan 0,45-0,75 mm ohutlevy, josta valmistetaan kateprofiileja ja peltilistoja.

Pelti, ohutlevy joka on kuuma,- tai kylmävalssattu ohueksi rakennnuspelliksi. Pellistä valmistetaan kateprofiileja ja peltilistoja.

Pienkela, 1250 mm leveä peltikela, joka yleensä on 15m2 kokoinen. Peltisepät käyttävät työmaalla jalkarännien ja piippujen pellitykseen.

Poimulevy, profiilikoneella valmiiksi muotoiltu levy. Voidaan myös kutsua aaltopelliksi ja trapetsilevyksi. Käytetään yleensä maatalous- ja hallirakennuksissa.

Profiililevy, voidaan myös kutsua poimulevyksi tai profiilipelliksi.

Pural, peltituotteissa yleisesti käytetty valmispinnoitettu pelti.

Päätyräystäslista, vesikaton suojapellityksiin kuuluva peltilista. Käytetään lappeen päädyissä ohjaamaan sadevettä pois rakenteista.

Rivikatto, rivikatoksi voidaan kutsua aitoa konesaumakattoa sekä jäljitelmää, eli lukkosaumakattoa.

Ränni, vesikouru ohjaa katolta valuvat sadevedet hallitusti alastulosarjoille, joista se pääsee virtaamaan pois rakenteista, kuten talon sokkelista.

Räystäslista, vesikaton suojapellityksiin kuuluva peltilista. Käytetään lappeen alaräystäällä ohjaamaan vettä pois rakenteista. Voidaan myös kutsua tippalistaksi.

Sadevesijärjestelmä, Katolta valuvan sadeveden ohjaamiseen tarkoitettu järjestelmä, eli ränni ja alastulosarja.

Sinkitty teräs, tai galvanoitu pelti. Rakennepellityksissä käytetään yleensä S280GD kuumasinkittyä peltiä joissa on 275g/m2 sinkkikerros. Kuumasinkityillä konesaumakatoilla tulee käyttää DX53D laadun peltiä, joissa 350g/m2 sinkkikerrosta.

Sisäkulmalista, peltilista jolla voidaan peittää rakennuksen sisäkulmat. Taitetaan yleensä 0,6 mm pellistä tai RST-materiaalista.

Syöksytorvi, alastulosarjoissa oleva sadevesiputki, jolla ohjataan sadevedet vesikouruista alas.

Ulkokulmalista, peltilista julkisivupellityksen ulkokulmassa.

Tiilikuviopelti, profiloitu pelti, joka muistuttaa tiilikatetta.

Tyvikartio, konesaumakaton läpimenoaukkoihin saumataan tyvikartiot.

Mikäli tarvitsette peltituotteita, niin olkaa yhteydessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.