Tippapelti

Tippapelti eli räystäspelti on tärkeää asentaa heti kattoremonttia tehdessä, jotta katon rakenteet pysyisivät kunnossa pidempään. Mikäli tippapellit jätetään asentamatta talon julkisivuun ja erityisesti otsalaudoituksiin, pääsee sade- ja sulamisvedet valumaan suoraan rakenteita pitkin. Tämä aiheuttaa tarpeetonta rasitusta rakenteille ja pidemmässä juoksussa kosteusvaurioiden synty on varmaa.

Kattoremontin aikana on tärkeää varmistaa remontin viimeistely asianmukaisella tippapellin asennuksella. Tippapellin tarkoituksena on ohjata katolle valuvat sade- ja sulamisvedet asianmukaisesti vesikatolta räystäälle. Tällä tavoin säästytään monilta ennenaikaisilta huoltotoimenpiteiltä. Esimerkiksi otsalaudoituksen huoltomaalaus on erittäin työlästä ja pahimmassa tapauksessa lahonneet laudat saatetaan joutua vaihtamaan uusiin. Pienellä vaivalla pystytään säästää arvokasta aikaa ja rahaa, kun ylimääräisiä huoltokorjauksia ei tarvitse tehdä.

TIPPAPELLIN ASENNUS

Tippapellin kiinnitykseen voidaan käyttää huopanauloja tai tiivisteellisiä kateruuveja. Tippapelti kiinnitetään alustaan yläreunasta, kiinnitysvälinä käytetään 100 mm:ä. Jatkoskohdissa pellit tulee limittää vähintään 50 mm ja sisäkkäin työnnettävän pellin alareunasta tulee leikata tippanokan tuplataitos pois. Näin saadaan jatkos limittymään siististi.

Ohessa kuva juuri asennetusta tippapellistä. Kiinnitys on tehty käyttämällä huopanauloja ja naulaamalla naulat kiinnitysväliä 100 mm.

Tippapelti asennettuna
Tippapelti asennettuna ennen bitumikermin asennusta.

Rakennuspellitysten tärkein tehtävä on suojata rakenteita sade- ja sulamisvesien säärasituksilta sekä mekaanisilta rasituksilta. Rakennuspelleillä saadaan luotua myös visuaalista ilmettä rakennuksen julkisivulle ja rakenteille. Rakennuspellitykset tulee toteuttaa kyseiseen kohteeseen suunniteltujen ohjeiden mukaisesti. Pellitysten rakennesuunnittelussa tulisi huomioida pellitysten toimivuus, kiinnitysten vedenpitävyys, korroosionkestävyys ja visualinen ilme. Yleisesti materiaalina käytetään ohutlevyjä. Ohutlevyjen käytetyt ainevahvuudet vaihtelevat välillä 0,5–0,7 mm. Yleisimmät tippapeltiin käytetyt materiaalit ovat kuumasinkitty teräs, kupari, ruostumaton teräs, alumiini tai maalipinnoitettu teräspelti.

Voitte tilata tippapellit helposti meiltä. Valmistamme pellit ilmoittamienne mittojen mukaan määrämittaan leikattuna.

Rakennusten suojapellityksistä voitte lukea lisää RT-kortiston ohjeesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.