Piipunhattu; mitä hyötyä siitä on?

Piipunhattu on tärkeä osa savupiipun hormistoa ja sen käyttöikää nostava tuote. Varsinkin savupiipun jäädessä ”kylmäksi” korostuu piipunhatun rooli osana savupiippua. Piipunhatun tehtävä on suojata savupiipun hormistoa sadevedeltä ja lumelta. Piipunhatun ympärille asennetaan myös lintuverkot estämään lintujen pesintä hormistossa.

Mikäli olette piipunhattua vailla, painakaa alla olevaa nappia!

Miksi piipunhattu tulisi asentaa?

Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten kukaan ei ollut edes kuullutkaan piipunhatuista. Käytössä oleva savuhormi pysyi usein lämpimänä, koska tulisija toimi talon ainoana lämmönlähteenä. Ei haitannut vaikka hormisto sateella kastui, koska seuraavana päivänä taloa taas lämmitettiin ja palokaasut kuivasivat hormiston. Kosteus hormistossa ei sinänsä ollut ongelma, kunhan savuhormi ehti kuivua ennen pakkasia.

Yleensä savuhormistot, etenkin vanhoissa taloissa, on tehty tiilestä ja betonista, jotka ovat rakennusaineina melko huokoisia. Näin ollen kosteus pysyy hyvin näissä materiaaleissa. Pakkaskelin tullessa huokosissa kiinni oleva kosteus jäätyy ja laajenee, joka aiheuttaa rappeutumista hormirakenteissa.

Tiilisavupiippu, huonokuntoinen savupiippu
Kuva 1.
Savupiipun rappaus rapautunut.
Kuva 2.

Kuvassa 1. näkyy, kuinka tiilisaumat ovat vettyneet ja ajan mittaan rapistuneet. Tämän jälkeen tiilimuuraus on alkanut kaatumaan. Kuvasta 2. näkee, että vettä on päässyt kertymään tiilen ja pintarappauksen väliin, jonka seurauksena rappaus on murtunut, paljastaen tiilimuurauksen. Lopputulos tulee olemaan sama kuin kuvassa 1.

Molemmissa savupiipuissa on yksi yhteinen asia: molemmista puuttuu piipunhattu.

Savupiiput nykyään

Nykyisin tulisijan tehtävänä on lähinä toimia lisälämmönlähteenä ja tunnelman luojana pimenevissä illoissa.

Riippuu hyvin pitkälti lämmitystavasta millainen piipunhattu tulee asentaa.

Nykyisin taloissa on öljy- tai kaasupoltin lämmönlähteenä. Yleensä kuitenkin samassa hormistossa kulkee myös puulämmitteisen saunan savuhormi ja silloin läpiviennillinen piipunhattu on tarpeellinen.

Alla olevassa kuvassa on esitetty tämä käytännössä.

Öljypoltin piipunhattu

Kuvasta näkyy, että piipunhattuun on tehty läpivienti. Läpivienti piipunhatussa suojaa piipunhattua rikkiyhdisteiltä, joita vapautuu poltettaessa kaasua/öljyä. Nämä lämmitystavat aiheuttavat korroosiota piipunhatuissa.

Alla olevassa kuvassa näkyy mitä piipunhatulle tapahtuu ajan myötä sellaisissa kohteissa, joissa lämmitystapana on öljy/kaasu ja piipunhatulle ei ole tehty läpivientiä.

Piipunhattu vaurio, piipunhattu ruostunut läpi
Rikkiyhdisteet ovat syövyttäneet hattuun reiän.

On siis järkevää arvioida piipunhatun tarve myös oman katon hormistoille. Mikäli talo on iso ja hormeja on paljon, voi hyvinkin olla, että ulommaiset hormit pysyvät kylminä vaikka talon lämmityksessä poltetaan polttoainetta säännöllisesti.

Tässä tapauksessa piipunhattu on aiheellinen.

Piipunhattu asunnon vaihdossa

Kodinomistajia on monenlaisia. Toisilla hormisto on kovalla käytöllä, kun asukkaat lämmittävät saunaa tai pitävät takassa tulta. Toisilla taas hormiston käyttö jää vähemmälle.

Hormiston toiminnallisuuden kannalta näistä voi koitua valtavia seuraamuksia. Kuten aiemmin mainittu, tärkeää on pitää hormia lämpimänä mikäli piipunhattu puuttuu. Esimerksiksi asunnon omistaja vaihtuminen voi aiheuttaa muutoksia myös hormiston käyttötavoissa.

Jos taloa ostettaessa tulee ilmi, että piipunhattu puuttuu, kannattaa uuden asukkaan miettiä kuinka suurelle rasitukselle hormistot joutuvat. Jos asukkaat ovat kovia saunojia tai takassa poltetaan usein puita, niin piipunhatun hankinta ei ole välttämätöstä. Jos taas saunassa käynti on vähäistä ja takassakin poltetaan lähinnä kynttilöitä, niin kannattaa olla yhteydessä. Autamme teitä valitsemaan juuri teille sopivan piipunhatun!

Piipunhattumallit

Pelti mahdollistaa useat eri ratkaisut piipunhattujen hankinnassa.

Kartionmalliset piipunhatut ovat yleisemmin käytettyjä.

Piipunhattu

Tarvittaessa toimitamme myös klassisemman näköiset mallit, kuten alla;

Perinne piipunhattu

Piipunhatun kiinnitys

Jotta piipunhattu saadaan helposti kiinnitettyä savupiipun päälle, toimitamme hatun mukana säädettävät kiinnitysjalat.

Katso alla olevasta videosta miten piipunhattu asennettaan.

Kiinnitysjalkojen avulla varmistetaan, että hattumallimme sopii savupiippuunne riippumatta sen muodosta tai mitoista.

Piipunhatun asentajat kiittävät, kun piipunhatun asennus sujuu ongelmitta.

Mikäli haluatte kokeilla piipunhatun valmistusta itse, niin ohjeet piipunhattuun tekemiseen löytyy täältä.

Pienet piipunhatut

Aiempi teksti keskittyi isoihin piipunhattuihin. Nykyään hormeja rakennetaan erilaisista materiaaleista ja nykyiset pellistä tehdyt valmispiiput ovat paljon muurattuja piippuja pienempiä ja niihin ei välttämätt iso piipunhattu ole tarpeellinen.

Valmispiipuille tulee asentaa alla olevan kuvan mukainen hattu:

Pieni piipunhattu


One Response

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.