Vesipelti eli toisin sanottuna ikkunapelti. Vesipelti asennetaan ikkuna-aukkoon suojaamaan seinärakenteita. Vesipellin tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet pois seinärakenteista.
Vesipelti lyhyesti
Vesipellityksen tehtävä on suojata ikkuna- ja ulkoseinärakenteet vedeltä ja kosteudelta. Vesipeltien asennuksissa tulee ottaa huomioon tietyt vaatimukset ja niiden täyttyminen. RT-kortiston ohjeistus on, että vesipelti on kallistettu vähintään 18 astetta. Suosittelemme kuitenkin 30 asteen kaatoa.
Vesipellin etureunan tulee ulottua riittävän kauas seinärakenteen ulkopinnasta, jotta julkisivu ei vaurioidu tai likaannu vesipeltiä pitkin valuvasta sadevedestä. Vesipeltien etureunan tulee ulottaa 30 mm seinäpinnasta pidemmälle.
Vesipeltien päätynostot
Vesipeltien päättäminen seinäpintaan tulee tehdä päätynostojen avulla. Seuraavaksi käymme läpi, kuinka päätynostot tulee valmistaa kullekkin seinäpinnalle sopivaksi.
Päätynosto puuverhoillulle smyygille
Kantatuista pelleistä leikataan etureunasta vinot palat pois ja peltien päädyt nostetaan 85 astetta ylös koko pellin leveydeltä. Vesipellin takareunan nosto ja päädyn nosto kulmakohdasta käännetään siististi vesipellin takareunan taakse ja naputetaan vasaralla kasaan.
Kun vesipelti on paikallaan, asennetaan sen päälle smyygipelti.

Päätynosto rapatulla seinäpinnalla
Rapatuissa seinäpinnoissa ikkunan vesipellit tulee asentaa ennen rappaustyön aloitusta. Vesipelteihin tulee tehdä rappausnokat, johon rapattu seinäpinta päätetään. Näin vesipellistä ja seinärakenteesta saadaan vesitiiviit. Rappausnokalliset päätynostot tehdään aivan kuten edellämainitut nostot, mutta sen lisäksi päätynosto käännetään vielä 90 astetta sisäänpäin n. 12 mm.
Voitte käydä lukemassa aikaisemmin julkaistun tekstimme vesipeltien asennuksesta täältä.
